ss.mm design

architecture

urbanism 

 

 

We craft the castle that will be a safe and cozy shelter for your family. Every new project is unique, designed with the client in mind. Many students are cash-strapped, nowadays. Nevertheless, their purchasing power is very high.

/

New Library of Varna Competition

ss.mm design © 2016 • PRIVACY POLICY

ss.mm design © 2016 • PRIVACY POLICY

ss.mm design © 2016 • PRIVACY POLICY

“Meet me at the Brain”:

 

If this phrase enters the everyday dialogues of the Varna residents and visitors, then the scope of this building proposal will have been successful.

 

By adding popular 24 hr. functions to the ones already included in the building program, such as a café/bar and a small mall with gym at the ground level, we aim to attract a larger number of visitors than would usually be interested in typical sterilized library buildings.

 

The design is based on the human brain’s morphology –hence the title- where the several different parts of the cerebrum executing different functions are placed and connected around a central lobe, in section, which in our case is the main theatre/auditorium at the upper floors of the building.

 

This unique element floating above the stairhall atrium and the 6th floor roof garden is covered by a zero-energy media interactive skin, made of photovoltaic LED panels that absorb solar energy and generate the power needed for its own function.

 

At the same time, the skin transmits the messages, images and videos of the library, to the city. It becomes iconic symbol and lighthouse for the city center, a landmark.

 

The environmentally sensitive side of the building is further complemented by the design of public reading gardens both at the ground and the 6 floor (roof garden) levels that include green and water elements.

 

A linear battery of photovoltaic panels at the 6th  floor roof cover the building’s energy consumption needs.

 

ARCHITECTURAL DESIGN:

SS.MM Design / Savvas Sarafidis, Melpi Maglivera

 

STRUCTURAL DESIGN:

 

MECHANICAL DESIGN:

 

PROJECT LOCATION: Varna, Bulgaria

 

LOT AREA: 3.700 sq.m.

 

BUILDING AREA: 26.700 sq.m.

 

DESIGN DATE: 2015

 

CONSTRUCTION DATE: