ss.mm design

architecture

urbanism 

 

 

We craft the castle that will be a safe and cozy shelter for your family. Every new project is unique, designed with the client in mind. Many students are cash-strapped, nowadays. Nevertheless, their purchasing power is very high.

/

Athens 2004 Olympic Village

ss.mm design © 2016 • PRIVACY POLICY

ss.mm design © 2016 • PRIVACY POLICY

ss.mm design © 2016 • PRIVACY POLICY

Τhe Northwest districts of Athens, located along the Olympic corridor linking Faliro to the Olympic village, are characterized by organizational concepts typically found in the circular planning of Garden Cities.

 

The said morphology, coupled with the hyper-textural symbiosis of a characteristic Olympic symbol, the 5 inter-linked rings representing the five continents, inspired our proposal.

 

Initially we wished to intervene on the site with a symbolic icon, a memory, of the Olympic games which would continue to exist even after the transformation to post-Olympic use had occurred.

 

Conversely, the introverted circular geometry proposed has a finite character that allows for the regulation of further outward expansion into the neighboring agricultural zones. In those areas where the existing urban grids are already linked, they graft with our proposed village, the remaining spaces assigned to environmental zones, simultaneously functioning as transitional interfaces between the urban and quasi-agricultural surroundings.

 

We further address the site’s topography and its specific natural conditions by proposing full re-use of the stream which dissects the site N - S and contains areas of archeological interest, thereby developing a linear cultural park.  

 

Urban structure:

 

We propose 5 circular forms along the length of the site each of which represents a local center (plaza) of the residential fabric along its perimeter and is named after a particular continent.  Each of these poles houses local public uses. The 5 rings are linked by a series of covered walkways. During the Olympic Games these house various residential services while during post-Olympic use these become pedestrian commercial boulevards.

 

In the hypothetical “center of gravity” of the five rings along the central axis of the site is located the International Zone that is linked with the Main Entrance to the West of the site.

 

Briefly, our urban framework is transformed from a centrally organized urban plan founded around the International Zone during the Olympic Games to a decentralized urban fabric of multiple centers  in post-Olympic use.

 

Green-zones:

 

Along the length of the border with the military airport is located a zone of high greenery serving as visual and audio barrier.  The opposite edge is comprised of medium height greenery which offers natural seclusion and security for the athletes.

The peripheral green zones are combined with athletic facilities and together with the central  linear define a seminal landscape network.  Further, the urban blocks allow the potential to develop interior gardens.

 

Circulation:

 

The main approach to the site is along the extension of Kimis Boulevard on the West perimeter of the site where the entrances are placed.  Tangential to these begin the main peripheral automotive circulation arteries to the interior.  These arteries connect to a secondary system of smaller arteries and linking roads which supply a system of light speed local streets directed towards parkings located at the edge of the residential blocks.  

We also propose a light rail and electric buses that link the main centers and the residential fabric.  

 

 

ARCHITECTURAL DESIGN:

SS.MM Design / Savvas Sarafidis, Melpi Maglivera

Propylaea/ Harry Gaveras

Alkis Klimathianos

Costas Kondylis and Associates

 

STRUCTURAL DESIGN:

 

MECHANICAL DESIGN:

 

PROJECT LOCATION: Athens, Greece

 

LOT AREA:

 

BUILDING AREA:

 

DESIGN DATE: 2000

 

CONSTRUCTION DATE: